Kjøkkenutstyr


Når jeg lager mat, er jeg avhenging av utsyret mitt :) Jeg har spesielt lyst til å skrive litt om de aller viktigste tingene som gjør at jeg får lyst til å lage mat. Og grunnen til at jeg har lyst til å lage mat har ikke bare med interresen for mat, men også fordi utstyret har bidrat til at matlaging er morro!!
Kjøkkenmaskiner
Blender er en høy glassbolle med små kniver i bunn. Denne er god å ha dersom du skal lage drinker, smoothies, purrèer og kjøre sammen supper og sauser.
Miksmaster trenger vel ingen forklaring på hva det er for noe. Den brukes til piske ting med. For eksempel krem og egg etc.
Stavmikser med diverse kviner og mikseglass er min favoritt. Denne løser de fleste utfordringer, og er perfekt når du skal lage mindre porsjoner, som å lage en bringebærcoulis eller mose jordbær til en saus.
Jeg vil også nevne kjøkkenmaskinen Kitchen Aid. Dette er en maskin du kan gjøre alt med dersom du har en del ekstrautstyr i forhold til hva som følger med når du kjøper en slik. Kværne kjøtt, lage deiger, kutte grønnsaker i alle varianter, lage pasta, presse saften ut av frukt og grønnsaker, lage pølser, lage hjemmelaget is for å nevne noe.
20121004-205532.jpg
Alt på plass
Det verste som finnes er å løpe rundt for å finne og flytte på ting samtidig som du lager maten. Jeg har alltid alle ingrediensene forran meg før jeg starter med selve matlagingen. Du sparer mye tid og stress hvis du vasker, renser, hakker opp og skjærer til ingrediensene etc på forhånd. Og ikke minst: hold en viss orden rundt deg når du lager mat. Da går det som regel mye enklere.
Kjeler og panner
Det som er viktig her i huset er at det er lett å gjøre rent kjeler og panner etter bruk. Det er i hvert fall viktig for kona :) Derfor har jeg skaffet meg noen vanlige stekepanner, kjeler og grillpanne med tette riller som er lett å få ren etter bruk. Det kan være smart å skaffe seg panner som du kan ta av håndtaket på. Det er viktig å ha panner som tåler å stå i ovenen, da du ofte skal ettersteke ting. Praktisk å bare sette pannen i ovenen etter bruningen av for eksempel helstekt oksefilet.
Fjøla
Noe jeg selv ikke er stolt av, er at jeg har brukt IKEA sine triste plastfjøler. Dette er egentlig bare en kriseløsning etter min mening. Kjøp en robust trefjøl. Den trenger ikke være så sinnsykt stor, men tjukkere enn en finèrplate i hvert fall. Dersom du har en fuktig/våt klut liggende under fjøla når du jobber, ligger den støtt.
Røreredskaper
Tre er bra! Tresleiver blir ikke varme, så de er gode til å røre i kokende gryter. Du får også et godt grep dersom du skal blande deiger.
Kniver
Skikkelige kniver i kanon kavlitet må du en eller annen gang skaffe deg. Du trenger ikke alle knivene butikkene selger. Det holder med tre stykker.
  1. En litt stor, sylskarp kokkekniv som du bruker til finnkutting, finsnitting av grønnsaker, skjære fine skiver av kjøtt og fisk etc.
  2. En litt mer taggete kniv som du bruker til mer grovarbeid som skjæring av beinete fiskehaler, fiskehoder, rense kongekrabber og skjære brød etc.
  3. En mindre kniv til smågrønnsaker av ymse slag. For eksempel hvis du skal finhakke hvitløk (på samme måte som du finhakker løk), er det bra med en liten kniv med smal egg.
Eksempler på kniver med kanon kvalitet er merkene Victorinox, MAC, Exxent, Masahiro og Tojiro. Kinvene koster fra 400-1600,- En knivmagnet er også bra å ha. Da holder knivene seg skarpere enn hvis du legger dem i en skuff sammen med andre redskaper.
Verdens beste visp
Den heter ballongvisp og bør ha en lengde på 20-30 cm. De andre vispene du har kan du gi bort til noen andre :)
Pepperkværn i tre
Hvorfor i tre lurer du kanskje på? Når du jobber med maten er du ofte fuktig eller fettete på hendene. Bruker du glass eller plastkværn da er det ikke like enkelt å håndtere en superglatt fin glasskvært. Men med tre får du uansett ett godt grep. Kværnen bør være i en ganske stor størrelse slik at du får godt grep.
Tørkerull og engangskluter
Du MÅ ha tørkerull når du lager mat. Du kommer deg ikke utenom. I tillegg er det slettes ikke dumt å ha billige engangskluter ved siden av deg. Bruk og kast. Så slipper du at bomullsklutene dine blir illeluktenede, sure og bakteriesprednede.
Sil
Jeg er sikker på at du har en eller to siler i huset. Men det du MÅ ha er en mer finmasket sil enn den du har i dag. Det er umulig å sile en saus med de "vanlige" silene, da mye faller gjennom uansett hvor mange ganger du siler den.
Vekt og termometer
Jeg anbefaler å ha en digital vekt. De funker bra. Det finnes mange forskjellige termometre, og jeg anbefaler også her et digitalt. Så må du selvfølgelig ha litersmål
Ildfaste former
Minst to stk. 15 X 30 cm og 30 X 40 cm
Da tror jeg at jeg har fått med det jeg mener er viktigst på ha på plass i et kjøkken. Kommer du på noe mer som er vesentlig?

1 kommentar:

  1. Kan aldri bli for mye kjøkkenutstyr. Akkurat kjøpt meg Kitchen Aid. For en fantastisk maskin

    SvarSlett