søndag 7. oktober 2012

Elgstek med viltsaus - Perfekt stekt (Medium)

Elg er godt det!! Og så enkelt med en søndagssteik som gjør seg selv. Du kjenner nesten hva elgen har spist i naturen hvis du smaker nøye på kjøttet. Nå skal jeg vise deg hvor lett et deilig måltid gjør seg selv.

Det første er selvsagt å ta frem ingrediensene du skal bruke, slik at du har alt tilgjengelig på benken når du skal begynne å jobbe. Det du trenger for denne retten er:

2 gulrøtter (skrelt og delt)
1 purre (vasket og delt i store biter)
2 løk (delt i grove biter)
1 skive sellerirot (finhakket)
6 einebær
2 laubærblad
5 kvister fersk oregano
5 kvister fersk timian
3 skiver bacon
5 dl vann
Aromasopp/Champinjong
Brokkoli (i små buketter)
Elgstek :)
1/2 dl fløte
2 fedd hvitløk
1/2 pose stekeløk
4 skiver brunost
2 ss smør
2 ss mel
Salt og pepper

Først skal du kutte grønnsakene som skal lage kraften du skal lage sausen av. Skrell og og del gulrøttene. Del purren i fire store biter. Kutt løk i store biter. Bruk 3/4 av selleriroten, og del dette i tynne skiver. Alt dette legger du i en dyp langpanne sammen med einebær, oregano, timian og bacon. Hell i 5 dl vann. Slik ser det du da.




Gni kjøttet inn i olje, før du gnir inn godt med pepper og salt. Ha litt olje i stekepannen og brun kjøttet på alle sider i en varm panne.




Legg så kjøttet over grønnsakene og sett den dype langpannen i ovnen som nå holder 120 grader. Bruk termometer. Steika er ferdig etter ca 3 timer, når den holder 57 grader (medium/rosa) Steika skal nå hvile mens du lager sausen og tilbehøret.

Kutt soppen i tynne skiver. Rens stekeløken. Finhakk hvitløk og resten av selleriroten, og skjær små buketter av brokkolien. Stek løk og sellerirot for seg selv først i 5 minutter i smør. Ha dette over i en skål. Så steker du soppen til ønsket brunfarge på sterk varme med masse smør, salt og pepper. Ha dette over i en annen skål. Stek brokkolibukettene i smør på middels varme. Så blander du alt sammen og holder det varmt på svak varme. Slik som dette.



Sausen

Når kjøttet er stekt legger du bort kjøttet til hviling.
Hell grønnsakene og kraften over i en kjele med sil over, slik at kraften havner i kjelen og grønnsakene ligger igjen i silen. Press med en skjed. Kast grønnsakene.
Nå som kraften er klar, bruner du smøret og mel i en kasserolle. Spe på med kraft (5 dl) litt etter litt under omrøring. Ha i fløte og brunost. Kok opp og la koke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Slik ser kjøttet ut når du tar det ut på 57 grader og lar det hviler i minst ti minutter. DEILIG!!!!!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar