tirsdag 9. oktober 2012

Baked Alaska/Norwegian omelett/Omelette suprise/Galce au four med friske bær og bringebærcoulis

Navnet kommer av overraskelsen du skal få når du spiser den! Varm utenpå og kald inni. SUPRISE!!! Du tor du får en kake, men det du får er en slags iskake! Veldig godt, og veldig moro å lage! Det er også veldig moro å pynte med fyrverkeri!
Du trenger:

  • sukkerbrød (se oppskrift)
  • eggehvitte (3 stk)
  • sukker (180 g)
  • vann (1 dl)
  • Fersk sitron (3-6 dråper)
  • friske bær pluss ekstra bringebær









Sukkerbrød:

5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen.
Stek i en smurt springform, 24 cm i diameter, ved 160 grader i 45 minutter.


Marengs:

Kok sukker og vann i 3-4 minutter.

Legg eggehviten i bollen du skal lage marengsen i. Ha oppi sitronsaften.
Først og fremst!!! IKKE ha noe fett, vann eller egg-gule i bollen. Da blir det IKKE marengs!!!!!

Begynn sakte (første hakk) på kjøkkenmaskinen din....når sukkervanet begynner å koke skrur du ett hakk opp på maskinen din.

Når boblene har blitt større i sukkervannet og vannet har begynt å absorbere, og fargen begynner å få en finere mørkfarge, tar du det av platen og heller SAKTE i en tynn stråle ned i eggehvitene som står og går i kjøkkenmaskinene din. Nå blir eggehvitene større og mer "glossy".
Nå setter du maskinen din på full speed i 3-4- minutter. Marengsen blir mer "glossy" for hvert minutt som går.
Nå har du en fyldig og fast marengs. Test dette ved å snu opp ned på bollen du har laget det i. Det faller ikke ut!!! Jeg lover :)

Legg ønsket iskrem (formet som sukkerbrødet, og sukkerbrødet kan godt være dynket i cognac)) (Det kan godt være flere smaker av iskrem) på underste lag av sukkerbrødet. Legg på toppen av sukkerbrødet. Smør så marengs rundt hele "iskaken" slik at den dekker ALL iskrem og sukkerbunn. Ikke vær beskjeden :) (Det fungerer som isolasjon for isen) Dette kan du faktisk gjøre to-tre dager før du skal servere, og fryse den ned.
Pynt med en gaffel ved å dra den slik at det kommer fine spor på toppen eller med ekstra marengs på toppen.

Når du skal servere den bruker du en skibrenner og brenner marengsen gyldenbrun....Du kan også knuse ett egg og sette eggeskallet nedi marengsen med sterk sprit i og tenne på så det oppfattes som en vulkan. Eller du kan bruke de stjernedryssene du får kjøpt i butikken.

Bringebærcoulis:

Coulis er egntlig bare saften av bær uten stein :) Du skal bruke stavmikseren å smashe bæra til det blir saft og sile slik at steinene blir borte Utrolig godt!! Men denne bør ha litt sukker i seg for å passe til denne desserten. Kok opp 1/2 dl vann med 1/2 dl sukker. Hell sukkerlaken over 200 gram bringebær i en høy beholder og kjør det med mikser....sil, avkjøl, og bruk sausen :)

Pynt med friske bær og server!!




1 kommentar: